ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

Τη Δευτέρα 21 Φλεβάρη 2011 πραγματοποιήθηκε στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο εκδήλωση με τίτλο: «Ο ορυκτός πλούτος της  Βόρειας Ελλάδας και η αξιοποίησή του», η οποία διοργανώθηκε από την Πρωτοβουλία πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη.
            Δε θα σταθούμε πολύ στις εισηγήσεις των «έγκριτων» επιστημόνων, που στελέχωσαν την εκδήλωση, αφού αυτές παρουσιάστηκαν διεξοδικά από τα ΜΜΕ που έτρεξαν να καλύψουν το γεγονός.
            Ακούσαμε ότι η ΜΠΕ είναι ορθολογική και η επένδυση ασφαλής μια και η τιμή του χρυσού αυξάνεται ραγδαία. Ότι εκεί πάνω από τα κεφάλια μας, μπορεί εμείς να βλέπουμε δέντρα, πουλιά, και γάργαρα ποταμάκια, αλλά δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν κρυμμένα 16 δις € που πρέπει να βγουν για να μας σώσουν. Μας είπαν ότι θα έχουμε για 30 χρόνια δουλειά σε ότι αφορά την περιοχή των Σκουριών. Ακούστηκε ακόμη και η τηλεθέρμανση ως ένα επιπλέον όφελος για την τοπική κοινωνία από την «χρυσή επένδυση», πράγμα, όμως, που στην ΜΠΕ δεν αναφέρεται πουθενά!
            Περιχαρώς, μεταδόθηκε από τα έντυπα αλλά και ηλεκτρονικά μέσα ότι για πρώτη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι και των δύο πλευρών. Κανένα μέσο, όμως, δεν ανέδειξε τις τοποθετήσεις και τα ερωτήματα της άλλης πλευράς…της δικής μας πλευράς, τη στιγμή που αντανακλούν την αγωνία και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης κοινωνίας πολιτών.
            Θα σταθούμε εμείς, λοιπόν, σε αυτά τα ερωτήματα, που τέθηκαν στην εκδήλωση, και απαιτούμε απαντήσεις αφού εκτός του γεγονότος ότι δεν προβλήθηκαν από κανένα ΜΜΕ, δεν απαντήθηκαν και από τους επιστήμονες που στελέχωναν την εκδήλωση. Μάλιστα ο κ. Τρικαλιώτης αποφάνθηκε πως: « Σε κάποιες ερωτήσεις δεν υπάρχουν απαντήσεις και καλύτερα να εστιάζουμε στις ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν»!
·                     Ποιος θα καρπωθεί τα 16 δις €, που κρύβονται στη Γη του Κακάβου και θα χρειαστεί να ξεκοιλιαστεί όλο το βουνό για να παρθούν, τη στιγμή που η σύμβαση της συγκεκριμένης Επένδυσης με το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβλέπει κανενός είδους τίμημα από την πλευρά της εταιρείας ;
·                     Πόσοι προβλέπεται να είναι τελικά οι εργαζόμενοι, αφού ενώ στη ΜΠΕ γίνεται λόγος για 1300 εργαζόμενους, απλοί υπολογισμοί ( με βάση τα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει στη ΜΠΕ η εταιρεία) τους βγάζουν 416; Μήπως, τελικά, κάποιοι παίζουν χυδαία με την αγωνία του κόσμου για δουλειά;
·                     Θα έχουμε ζωή εμείς και τα παιδιά μας και αύριο σε αυτόν τον τόπο;
·                     Θα έχουμε νερό να πίνουμε και να ποτίζουμε τη γη μας;
·                     Γιατί περιβαλλοντικές μελέτες άλλων επενδύσεων π.χ. Λάρκο, Αλουμίνιο της Ελλάδας κ.α δεν τηρούνται, η περιβαλλοντική ζημιά είναι εκτεταμένη και οι άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν; Ποιος εγγυάται ότι δε θα συμβεί το ίδιο και σε μας;
·                     Ποιος επίσης εγγυάται ότι όταν η επένδυση αποδειχθεί ασύμφορη (αν για παράδειγμα πέσει η τιμή του χρυσού) δε θα σηκωθεί να φύγει η εταιρεία με τους γνωστούς τρόπους που αποδεικνύει το παρελθόν, χωρίς να προβεί σε καμιά αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής που προκάλεσε;
·                     Τι θα γίνει με το διοξείδιο του θείου; Γνωρίζουμε ότι προκαλεί όξινη βροχή, η οποία καίει ολόκληρα δάση!
·                     Όπως, εύγλωττα, μας ενημέρωσε ο κ. Παυλίδης: « Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα υπαγορεύσουν νέες επενδύσεις στην εξορυκτική δραστηριότητα». Κάτω από αυτό το πρίσμα και λαμβάνοντας υπόψη την τιμή του χρυσού που διαρκώς ανεβαίνει, ποιο είναι το μέλλον των περιοχών Τσικάρα, Φισώκα και Πιάβιτσα;
·                     Αλήθεια, οι μόνοι έγκριτοι επιστήμονες είναι αυτοί που πρόσκεινται θετικά στα σχέδια της εταιρείας;
·                     Τι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις γίνανε μέχρι τώρα, και γιατί η χώρα δεν σώθηκε από την υπάρχουσα παραγωγή μεταλλευμάτων, η οποία δεν είναι αμελητέα; Χώρες με μεγάλη μεταλλευτική δραστηριότητα παράγουν φτώχειά και μετανάστευση για τους πολίτες τους και όχι πλούτο και ευημερία.
Όταν ένας επιστήμονας δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε τόσο καίρια ερωτήματα, που θίγουν τη βιωσιμότητα όλης της Χαλκιδικής, αλλά παρολ΄αυτά βαφτίζει τη μελέτη «ορθολογική» και «ασφαλής», δεν είναι έγκριτος, αλλά τουλάχιστον αφερέγγυος!
Γνωρίζουμε, ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από την καινούρια δημοτική αρχή αυτού του τόπου. Θέλουμε, όμως, να στείλουμε ένα μήνυμα στον Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας "Πρωτοβουλίας πολιτών Δήμου Αριστοτέλη". Το δικαίωμα στην εργασία είναι και για μας ιερό. Οι σημερινές, όμως, στάσεις μας καθορίζουν το ιερότερο όλων: Το αύριο των παιδιών μας που θα ζήσουν σε αυτόν τον τόπο, και αυτό δεν ανταλλάσσεται με κανενός το μεροκάματο. Οι «αυτόκλητοι» επιστήμονες, οι δικοί μας επιστήμονες έχουν το θάρρος και την αξιοπρέπεια, να χρησιμοποιούν την επιστημονική τους κατάρτιση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Τι να πούμε σε έναν άνθρωπο που ονομάζει «αυτόκλητο επιστήμονα» τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, του Πανεπιστημίου Δασολογίας, των Χημικών Μηχανικών και άλλους. Η στρέβλωση της αλήθειας και η παραπληροφόρηση δεν είναι το χόμπι μας.  Αγωνιούμε και αναζητούμε την αλήθεια. Φροντίστε η αγωνία μας, να μην μετατραπεί σε οργή. Και αν εσείς «ασφαλώς» και «ορθολογικά» λέτε ότι το «έργο» θα γίνει, εμείς σας απαντάμε: Δε θα γίνει! Θα αγωνιστούν οι ιθαγενείς του πανέμορφου αυτού τόπου γι’ αυτό!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΓ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Ένσταση των Οικολόγων-Πράσινων για την απόρριψη της Μ.Π.Ε. της "Ελ.Χρυσός"

Αναλυτικό συμπληρωματικό υπόμνημα-ένσταση 17 σελίδων για τα χρυσωρυχεία στη ΒΑ Χαλκιδική υπέβαλαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ζητώντας τη συνολική απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το υπόμνημα-ένσταση 

Ελληνικό Δημόσιο- Ελληνικός Χυσός: Ιστορία μου αμαρτία μου!

Ανάρτηση από Ελευθεροτυπία 27 Φεβρουαρίου 2011

Να επιστρέψει 14 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. από την Ελληνικός Χρυσός

ΚΡΙΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΙ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ, ΕΝΩ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ 1,34 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Τίνα Μπιρμπίλη:"Δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε άδεια"

Αναδημοσιεύουμε από το blog "respentza"

Ελληνικός Χρυσός: «Δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε άδεια» λέει η Τίνα Μπιρμπίλη

Η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να δώσει στην Ελληνικός Χρυσός, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην European Goldfields , άδεια για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική, δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, επικαλούμενη την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.
Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί αυτή τη στιγμή ένα ορυχείο αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου στο Στρατώνι της Χαλκιδικής και έχει καταθέσει μελέτη π
εριβαλλοντικών επιπτώσεων για την εκμετάλλευση χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε δύο ακόμα σημεία στην περιοχή, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.
Η επίσημη περίοδος για τη δημόσια 

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

Μετά από μυστική ψηφοφορία την Τετάρτη 23/2, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάλης Παναγίας πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στην "επένδυση" της Ελ.Χρυσός. Αναλυτικά:
Ψήφισαν : 53
Κατά : 48  ( 91%)
Υπέρ : 3
Λευκά : 2

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

 "Ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας και η αξιοποίηση του"


    Αναρτούμε από τον ιστότοπο www.seleo.gr την εκδήλωση που διοργάνωσε στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο η Πρωτοβουλία πολιτών Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο  " ο ορυκτός πλούτος της Βόρειας Ελλάδας και η αξιοποίηση του"

Γενικόλογες και ανεπαρκέστατες εισηγήσεις από τους επιστήμονες, καμιά απάντηση σε καυτά και καίρια ερωτήματα που τους τέθηκαν από πολίτες και επιστήμονες που παρευρέθηκαν εκεί και ένας υβριστικός και υπερφίαλος λόγος του προέδρου της Πρωτοβουλίας πολίτων Δήμου Αριστοτέλη...

Δελτίο Τύπου από το “ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ”

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου, πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε το «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ» με θέμα:
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ, ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εισηγητές:
1. Κατερίνα Ιγγλέζη από την «Κίνηση ενεργών πολιτών Σταγείρων – Ακάνθου».
Θέμα της εισήγησης: «Μεταλλεία παραγωγής χρυσού ή μια πραγματική αειφόρος ανάπτυξη;».
2. Ανδρέας Γιαννακουδάκης, αναπληρωτής καθηγητής Χημείας, πρώην αντιπρύτανης του Α.Π.Θ.
Θέμα της εισήγησης: «Ασυμβίβαστες οικονομικές δραστηριότητες».
3. Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Μηχανικός
Μεταλλείων-Μεταλλουργός, λέκτορας του Τμήματος Χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Θέμα της εισήγησης: «Η εκμετάλλευση χρυσού και η επίδρασή της στα υπόγεια νερά της Χαλκιδικής».
4. Αλέξης Μπένος, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ.
Θέμα της εισήγησης: «Ανάπτυξη και Υγεία».
5. Θεοχάρης Ζάγκας, Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
Θέμα της εισήγησης: «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μεταλλευτικές δραστηριότητες» και «Εναλλακτικές δραστηριότητες στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης».
Συντονιστής της εκδήλωσης:
Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης, αρχιτέκτων, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Χίτλερ για τα μεταλλεία χρυσού στη Θράκη



Μεταλλείο χρυσού Kisladag, Τουρκία – Είναι αυτό “βιώσιμη ανάπτυξη”;;;

Αναδημοσιεύουμε από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων


kisladag4webkisladag8 To μεταλλείο χρυσού Kisladag ανήκει στην Eldorado Gold Corp., την εταιρεία που φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί το Πέραμα στον Έβρο. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες και τα στοιχεία προέρχονται από την παρουσίαση του κ. Αλέξη Μπένου, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Α.Π.Θ. στην χθεσινή εκδήλωση για τα μεταλλεία χρυσού στον Πολύγυρο. Oι κάτοικοι της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς, των Σερρών, ας θαυμάσουν τη “βιώσιμη ανάπτυξη” που προσφέραν οι εταιρείες χρυσού στη γειτονική μας Τουρκία κι ας αποφασίσουν αν επιθυμούν αυτού του είδους την “ανάπτυξη” στον τόπο τους!

Oι πρώτες φωτογραφίες δείχνουν τα στάδια ανάπτυξης του μεταλλείου. Οι πράσινοι λόφοι του μεσογειακού τοπίου (πρώτη φωτογραφία, 2004) μετατράπηκαν στο σεληνιακό τοπίο της εικόνας από το Google το 2007. Η καταστροφή συνεχίζεται.
Στις 27-30 Ιούνιου του 2006 συνέβη μια μεγάλη νεροποντή, από αυτές που δεν είναι καθόλου σπάνιες στη γεωγραφική μας περιοχή. Τρεις ημέρες αργότερα, 1500 ασθενείς προσήλθαν  στις υπηρεσίες υγείας για αναπνευστικά προβλήματα και υπερβολική κόπωση. Σύμφωνα με την Ιατρική Ομοσπονδία της Τουρκίας:
πρόκειται για δηλητηρίαση από κυάνιο, λόγω διαρροής κυανίου από το μεταλλείο χρυσού Kisladag (“This is a cyanid entoxication due to the cyanid spill from Kışladağ Gold Mine” July 10, 2006 Turkish Medical Association).
Για το περιστατικό αυτό είχαμε γράψει και εμείς, εδώ και το επιβεβαιώνει το πόρισμα των γιατρών.
Το 2007 και 2008, σύμφωνα πάντα με την Ιατρική Ομοσπονδία, στα χωριά γύρω από το μεταλλείο γεννήθηκαν παραμορφωμένα αρνάκια. Οι φωτογραφίες είναι από το χωριό Inay, κοντά στο Εσμέ.
Το ίδιο διάστημα 550 αρνάκια ψόφησαν.

Kαι αυτή εδώ η ομορφιά είναι το Ovacik, κοντά στην Πέργαμο.
ovacik Turkey
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

Για να μην πνιγούμε σε μιά κουταλιά χρυσό !!! Eκδήλωση στον Πολύγυρο.

Την έντονη διαμαρτυρία του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η διαδικασία της διαβούλευσης, που αφορά την επένδυση μεταλλουργίας στη Β.Α Χαλκιδική ,αλλά και τον αποκλεισμό του από τη διαβούλευση καταγγέλει με ψήφισμα του το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η μεταφορά της διαβούλευσης στην Αθήνα ,έπειτα από την απόφαση του ΥΠΕΚΑ δημιουργεί αμφιβολίες, ερωτηματικά και δεύτερες σκέψεις για την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία της, ενώ παράλληλα έχει αποκλειστεί και το Τ.Ε.Κ.Μ, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους. Ζητάμε από το υπουργείο τροποποίηση
της απόφασης ,για τους όρους διεξαγωγής της διαβούλευσης» ,αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα το οποίο αναγνώστηκε από τον πρώην πρόεδρο του επιμελητηρίου, Γιάννη Αικατερινάρη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ομάδα του « Τεχνοδρόμιου», χθές το πρωί στον Πολύγυρο με θέμα την επίμαχη επένδυση .

Ενεργοί Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας - Πρόταση για δημόσιο διάλογο

Από τους Ενεργούς Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας
Προς τους οργανωτές, το συντονιστή και τους εισηγητές της εκδήλωσης «Η αντικειμενική ενημέρωση είναι χρυσός», στο Βελλίδειο Ιδρυμα τη Δευτέρα 21/2/2011, 7 μμ

Αγαπητοί συνανησυχούντες συμπολίτες της  ‘Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη’,
Δεν είναι κακό που οι οργανωτές της εκδήλωσης δανειστήκατε ανάποδα το λογότυπο της πρόσφατης εκδήλωσής μας στις 13 Φεβρουαρίου στην Αρναία ‘η σιωπή δεν είναι χρυσός’, γεγονός και το οποίο προκάλεσε αυτή την παρέμβασή μας.
Δεν είναι κακό που οι οργανωτές πήρατε την πρωτοβουλία. Με ένα όμως καλοπροαίρετο ερώτημα: εθελοντικά; Σαν και μας; Αν ναι τότε είστε ισάξιοι διοργανωτές και ενεργοί πολίτες σαν και μας.
Δεν είναι κακό που γίνεται ενημέρωση για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, αλλιώς δεν θάταν πλούτος.
Δεν είναι κακό που η κοινωνία αγωνιά, προβληματίζεται και επιζητά ενημέρωση, αλλιώς θάταν κοιμώμενη.
Δεν είναι κακό που η επιστημονική κοινότητα ενσκύπτει στο πρόβλημα, αλλιώς δεν θάταν πρόβλημα.
Όμως,

Όχι στα χρυσορυχεία ! Αλεξανδρούπολη 13/2

 

Κρατείστε ανέπαφη τη Θράκη από τη λαγνεία του χρυσού

«Αν τα χρυσορυχεία σημαίνουν ανάπτυξη, τότε από τις αφρικανικές χώρες όπου δραστηριοποιούνται αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη, στη χώρα μας θα έρχονταν μαύροι τουρίστες και όχι μαύροι μετανάστες» η απάντηση του καθηγητή Αλέξη Μπένου που απέσπασε το χειροκρότημα Φορείς και πολίτες δήλωσαν έτοιμοι να αγωνιστούνκατά του χρυσού, στην ανοιχτή συγκέντρωση κατά των χρυσορυχείων, που διοργάνωσαν στην Αλεξανδρούπολη το πρωί της Κυριακής, η διανομαρχιακή επιτροπή κατά του χρυσού Ροδόπης – Έβρου και ο δήμος Αλεξανδρούπολης .Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Το ψήφισμα της εκδήλωσης ενημέρωσης στην Αρναία (13/2/2011)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αρναία την Κυριακή 13/2 η εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Ενεργοί Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας. Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που για μια ακόμα φορά διατράνωσε την αντίθεση του στο σχεδιαζόμενο έγκλημα για τον τόπο μας.
Ακολουθούν το ψήφισμα φορέων και πολιτών και video από την εκδήλωση.


ΑΡΝΑΙΑ, 13.2.2011
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Μεταλλεία και Μεταλλουργία Χρυσού: Εργαλεία ανάπτυξης ή θανάσιμη απειλή για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη»
ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι παρευρισκόμενοι φορείς και πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη και άλλων Δήμων της Χαλκιδικής ανησυχούμε έντονα από τις εξελίξεις στο θέμα της ανοιχτής διαβούλευσης για την έγκριση της ΜΠΕ της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Η ανησυχία μας πηγάζει από την αδικαιολόγητη, προκλητικά μεθοδευμένη ακύρωση από την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ των προγραμματισμένων διημερίδων δημόσιας διαβούλευσης, ενώ επιτείνεται από την αδράνεια και τον εφησυχασμό της Δημοτικής μας Αρχής σχετικά με ένα τόσο σοβαρό και καθοριστικό για το μέλλον του τόπου μας θέμα. Ανησυχούμε επιπλέον γιατί η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη γενική απαγόρευση της εφαρμογής τεχνικών εξόρυξης με χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Γι αυτό ζητούμε επιτακτικά από το Δήμο Αριστοτέλη:
  1. Την κατάθεση αιτήματος προς το ΥΠΕΚΑ για συνέχιση της προγραμματισθείσας δημόσιας διαβούλευσης ΕΔΩ στο Δήμο Αριστοτέλη, για ενημέρωση των δημοτών τους οποίους αφορούν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες. Το απαιτεί ο στοιχειώδης σεβασμός στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πρώτο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των τοπικών κοινωνιών, που προϋποθέτει συγκατάθεση μετά από έγκυρη και σφαιρική ενημέρωση.

Αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες!

ΝΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ «ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ» ΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ!


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το ύψος των καταθέσεων των ελλήνων πολιτών στην Ελβετία, φτάνει στο αστρονομικό ύψος των € 600 δις! Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από το ύψος των καταθέσεων των ιδιωτών σε ελληνικές τράπεζες (~€210 δις) αλλά και από το ίδιο το ελληνικό ΑΕΠ για το 2010 (~€230 δις)!!!

Από τη μεριά τους τραπεζικές πηγές αλλά και πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, (πχ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Real) κατεβάζουν το ύψος του σχετικού ποσού σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα. Ακόμα όμως και αν οι σχετικές καταθέσεις ανέρχονται στα € 300 δις, δηλαδή στο μισό, και πάλι μιλάμε για έναν πακτωλό πλούτο, μεγάλο μέρος του οποίου και αδήλωτο στην εφορία είναι και «σκοτεινή» προέλευση μπορεί να έχει. 
        Και φυσικά τα σχετικά ποσά αφορούν μόνο την Ελβετία. Όμως είναι κοινό μυστικό πως πάρα πολλοί έλληνες διαθέτουν «φουσκωμένους» καταθετικούς λογαριασμούς τόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο κλπ) όσο και σε φορολογικούς παραδείσους!

Διαβούλευσής....συνέχεια....στην Αθήνα!

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία (Τρίτη, 15 Φλεβάρη 2011)

Στην Αθήνα ο διάλογος για την «Ελληνική Χρυσός» υπό το φόβο τοπικών αντιδράσεων


Τη μεταφορά των διαβουλεύσεων στην Αθήνα σε απροσδιόριστο χρόνο, σχετικά με το αν θα επενδύσει η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” ή όχι στη Χαλκιδική, αποφάσισε η κυβέρνηση υπό τον φόβο των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προθέσεις μας» δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας στην πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, Χαλκιδική έχει διχάσει την τοπική κοινωνία. Οι υπέρμαχοί της επένδυσης εκτιμούν ότι θα προσφέρει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ενώ υπάρχει και η άλλη πλευρά που ανησυχεί για τις συνέπειες στο περιβάλλον.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι ενώ έχει δεσμευτεί για εξαντλητική ανοιχτή διαβούλευση, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη μεταφορά των συζητήσεων στην Αθήνα σε χρόνο που θα προσδιοριστεί.
Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, σε απαντητικό έγγραφο δήλωσε ότι η απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αλλάξει τη διαδικασία διαβουλεύσεων, "δε συνιστά καμία απολύτως υπαναχώρηση, σε σχέση με τις αρχικές προθέσεις του υπουργείου".
Υποστήριξε ότι το Υπουργείο θα διασφαλίσει τον ουσιαστικό ανοιχτό διάλογο με τους φορείς και την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής, ώστε οι τελικές αποφάσεις που θα λάβει να “εγγυώνται μια πραγματική αναπτυξιακή προοπτική για την περιοχή, η οποία δεν θα αντιστρατεύεται την προστασία του περιβάλλοντος και θα εγγυάται νέες θέσεις εργασίας και σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη”.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

Εδώ και δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις με αδιαφανείς διαδικασίες και αντι ευτελούς αντιτίμου δίνουν γη και ύδωρ σε μεταλλευτικές εταιρίες για να εκμεταλλεύονται την Βόρεια Χαλκιδική. Χαρακτηριστικά το Δεκέμβρη του 2003 η “Ελληνικός Χρυσός” εξαγόρασε τα 317.000 στέμματα αντί του ποσού των 11 εκ. €, τη στιγμή που η αξία των στοιχείων ενεργητικού των Μεταλλείων εκτιμιόταν σε 408 εκατ €. Ταυτόχρονα η προηγούμενη εταιρεία (TVX) απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να αποκαταστήσει τις βλάβες που προκάλεσε η δραστηριότητά στην περιοχή.
Σήμερα με μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης, κυβερνητικά στελέχη και σύγχρονοι χρυσοθήρες προσπαθούν να πείσουν ότι ο χρυσός της Χαλκιδικής θα σώσει την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα. Οι κάτοικοι της περιοχής όμως ξέρουν ότι ο χρυσός και τα κέρδη θα πάνε στα χέρια λίγων. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους οι οποίοι απασχολούνται στην εν λόγω επιχείρηση αλλά θεωρούμε ότι η καταστροφή που θα επέλθει στην περιοχή βαραίνει περισσότερο από τις θέσεις εργασίας αφού το περιβαλλοντικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο.
Ενδεικτικά μόνο στην περιοχή Σκουριές , το επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει : Δημιουργία κρατήρα διαμέτρου πάνω από 700 μέτρα και βάθους πάνω από 200 μέτρα και στη συνέχεια υπόγεια εξόρυξη, κατασκευή χημικών εργοστασίων εμπλουτισμού , μετατροπή ρεμάτων της περιοχής σε χώρους απόθεσης αποβλήτων. Όλα αυτά σε μια περιοχή χιλιάδων στρεμμάτων αρχέγονου, παρθένου δάσους , σπάνιας ομορφιάς που υδροδοτεί όλη τη Βόρεια Χαλκιδική και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά της περιοχής.
Οι συνέπειες της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, όπως έχει δείξει η εμπειρία από άλλες χώρες είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αποψίλωση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους, αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα, τοξικά απόβλητα, τόνοι νέφους και σκόνης, καταστροφή της πανίδας και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος -όπως στη Ρουμανία το 2000, στην Ισπανία το 1998 κλπ- να απειλεί με ολοκληρωτικό αφανισμό την περιοχή.

Αντιδρούμε στην καταστροφή που ονομάζουν «ανάπτυξη» !

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το ΥΠΕΚΑ που αντί να ακούσουν τη φωνή των κατοίκων, των επιστημόνων και των μαζικών φορέων της περιοχής στήνουν προσχηματικές «διαβουλεύσεις» που μετά τις αναιρούν και ουσιαστικά προωθούν τα συμφέροντα πολυεθνικών εταιριών και «εθνικών» μεγαλοεργολάβων…

Στηρίζουμε με κάθε τρόπο των αγώνα των κατοίκων της περιοχής. Είναι κοινός ο αγώνας απέναντι στην ίδια πολιτική που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, κοινωνική πρόνοια, δημοκρατικές ελευθερίες, το ίδιο το περιβάλλον που ζούμε.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους !

Αποτελέσματα ψηφοφοριών ΕΝΑΝΤΙΑ στην " επένδυση "

Σύλλογος επαγγελματοβιοτεχνών ( 6/2/2011)  :    ΨΗΦΙΣΑΝ   56
                                                                               ΚΑΤΑ          53  ( 95% )
                                                                               ΥΠΕΡ             3  (  5%)

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων   :           ΨΗΦΙΣΑΝ      74
    Δημοτικού σχολείου     ( 9/2/2011)          ΚΑΤΑ            47   (64%)
                                                                     ΥΠΕΡ             13   (17%)
                                                                     ΑΚ-ΛΕΥΚΑ  14   (19%)

Μεταλλεία και Μεταλλουργία Χρυσού: Εργαλεία Ανάπτυξης ή Θανάσιμη Απειλή για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη;

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ
 Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, 11 πμ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρναίας
 «Μεταλλεία και Μεταλλουργία Χρυσού: Εργαλεία Ανάπτυξης ή
Θανάσιμη Απειλή για το Περιβάλλον και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη;»


Πρόγραμμα

Συντονιστής: Χαράλαμπος Λαζαρίδης, Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ
 Εισηγήσεις
 • «Δραστηριότητες, Μεγέθη και Τεχνικά Στοιχεία -Αιτίες για Πρόκληση μη Αναστρέψιμων
Βλαβών στο Περιβάλλον», Νικόλαος Μοσχούδης, Χημικός Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ.
• «Επιπτώσεις στο Περιβάλλον από Μεταλλευτικές Δραστηριότητες – Αειφόρος Ανάπτυξη σε Ορεινές Περιοχές», Θεοχάρης Ζάγκας, Αν. Καθηγητής, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ -Πρόεδρος Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας.
• «Επιπτώσεις από τη Μεταλλευτική Δραστηριότητα στους Υδατικούς Πόρους της Περιοχής και Βιώσιμη Διαχείρισή τους», Νικόλαος Θεοδοσίου, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος.
• «Επιπτώσεις στην Υγεία των Κατοίκων από Μεταλλευτικές και Μεταλλουργικές
Δραστηριότητες», Ζαχαρίας Χαλέμης, Δρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Παιδίατρος.
• «Οικονομικά Στοιχεία της Επένδυσης – Επιπτώσεις στην Οικονομική/Κοινωνική Ζωή του Τόπου -Όραμα για μια Άλλη Ανάπτυξη», Ιωάννης Κοσμαράς, Οικονομολόγος και Ιωάννης Μίχος, Οικονομολόγος.
Παρεμβάσεις - Συζήτηση
Θα γίνουν παρεμβάσεις από φορείς και επιστήμονες συναφών στο αντικείμενο και όποιον πολίτη, θεσμικό πρόσωπο ή εκπρόσωπο φορέα επιθυμεί να παρέμβει. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

 Την εκδήλωση διοργανώνουν οι «Ενεργοί Πολίτες Δημοτικής Ενότητας Αρναίας» πιστεύοντας ότι ο Ενημερωμένος πολίτης είναι Υπεύθυνος και Ενεργός πολίτης και με την προσδοκία ότι θα δοθούν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα:
«μπορούμε να ζήσουμε χωρίς υγιές περιβάλλον;»
«είναι τα μεταλλεία λύση ή πρόβλημα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση;»
«σε ποιες εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης μπορούμε και πρέπει να στηριχθούμε;»